07 oktober 2014

En klok man talar

Idag är det inte jag som skriver. Min idrottskamrat Lars Liljegren är klok och erfaren, han vet vad han talar om. För er som inte känner honom så kommer här ett litet smakprov på hans CV: ordförande i Svenska Fäktförbundet, Svenska Idrottsalliansen, Sports Campus Sweden, tidigare ordförande i Stockholms Idrottsförbund, Svenska Handbollsförbundet, Bosöns Idrottsinstitut, tidigare ledamot i Riksidrottsförbundet.

Tack för att du finns Lars, du gör skillnad.
Nedan kan du läsa Lars kloka ord.

---------------------------------
I idrotten försöker vi lära varandra att ta segrar med ödmjukhet och förluster med jämnmod. Det har nu gått tre veckor, och alla starkt partipolitiskt engagerade spelar fortfarande valrörelsens ganska trista och förutsägbara melodier. Det finns gott om både dåliga förlorare och småstöddiga vinnare. Skulle ni inte kunna lugna er lite nu, ta en kortare semester, läsa en bok eller bara lyssna på fåglarna.

Därefter kan ni tillsammans göra något bra. Här är några idrottstips till Stockholmsregionens politiker.

1. Prata inte längre om regionala idrottsanläggningar. Gör något.

2. Se till att få med alla kommuner i Sport Campus Sweden, där de allra bästa ungdomarna får chansen att kombinera idrott med anpassad studiegång vid regionens universitet och högskolor. Varför ska sju kommuner, som nu är medlemmar betala för alla andra?

En tredjedel av de ca 100 studenterna i Sport Campus Sweden kommer från Stockholm, som inte är medlem. Kommer den nya majoriteten att ändra på detta?

www.sportcampussweden.se

3. Höj i bred enighet det kommunala stödet till idrotten. Om vi ideella idrottsledare fick betalt motsvarande en fritidsledarlön för den tid vi lägger ned, skulle kommunalskatten behöva höjas med ca 1:50.

Valrörelsen är slut. Prata inte längre. Gör något vettigt tillsammans över blockgränserna.

Till slut önskar jag att alla politiska partier, både på riksplanet och i kommunerna, skall bli allt bättre på att hitta kunniga och engagerade idrottspolitiker. Vi har alltför många exempel på "idrottspolitiker", vars okunskap om idrotten endast har överträffats av deras ovilja att lära sig något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar