15 februari 2021

Nu är det dags för verkstad

"Med mod att gå före skapar vi ett Vallentuna där människor och idéer växer" är den vision som kommunfullmäktige beslutade om för några år sedan. Visioner är bra men att göra något på riktigt är bättre. Så nu är det dags för Vallentuna kommun att visa att det inte bara var klyschor och floskler utan att man verkligen menar allvar med de fina orden. För oavsett vad som händer med Arlandabullret och Roslagsbanan till city så måste Vallentuna sätta fart med bostadsbyggandet. Vi kan inte vänta och se vad som händer eller att någon annan ska ta ansvar för kommunens utveckling, utan Vallentuna måste ”med mod att gå före” fatta beslut så fort det bara går rörande två mycket viktiga utvecklingsprojekt.

Om Roslagsbanan till Kårsta och Ekskogen ska utvecklas med fler och snabbare turer så behövs fler resande. Om Kårstaskolan ska kunna växa och bli attraktiv så behövs fler barn. Om Kårstabygden ska få mer och bättre nära service så behövs fler kunder och besökare. Om Vallentuna menar allvar med att växa och utvecklas och att det även gäller Kårstabygden så finns bara ett svar. Det behövs fler ”Kårstabor”. Idag finns det inte så stora möjligheter att bli en ny Kårstabo då flera bostadsprojekt bromsas av att det inte finns tillräckligt med vatten i Kårsta och Ekskogen. 

Fabriksvägens industriområde, Paragon (f.d. Aerosol) m.fl., tillsammans med ”Snickeritomten” på andra sidan Teknikvägen är ett område som skulle kunna bli en ny ”stadsdel”, nästan granne med de två tågstationerna Vallentuna och Ormsta, flera hundra, kanske nästan tusen bostäder skulle kunna byggas där. Nära kollektivtrafiken, nära centrum och nära naturen. Den verksamhet som idag bedrivs där skulle kunna flyttas till det som kallas ”Okvista 5” ett område som kommunen äger och som varit föremål för detaljplanering i flera omgångar. Nu ligger det på is eftersom kommunen väntar på att någon annan ska finansiera det kvarvarande arbetet.

Det är dags för alliansen att sluta vänta och sluta lägga ansvaret på andra. Lös finansieringen av ny vattenledning till Kårsta och gör klart Okvista 5 så att verksamheterna på Fabriksvägen kan flyttas dit.

Ja, dessa satsningar kostar pengar men det är väl värda investeringar för framtiden.

ps. När det gäller Sverigeavtalet så är min och Socialdemokraternas bestämda uppfattning att det är vad det heter - ett avtal, och avtal ska hållas, punkt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar